
I Danmark er langt det meste byggeri styret af byggeloven og bygningsreglementet (BR18). Bygningsreglementet specificerer byggelovens krav til opførelse, renovering og indretning af bygninger i forhold til bl.a. sikkerhed, brand, tilgængelighed og sundhed. For at sikre klare krav og gøre det tydeligt, hvordan de skal overholdes, bliver der i større omfang henvist direkte til konkrete standarder. Standarderne er således en hjælp til at underbygge kravniveau eller angive beregnings- og målemetoder.
Nogle af standarderne er frivillige, men de indgår alligevel ofte som en del af aftalegrundlaget mellem bygherren og de udførende. Brugen af standarder gør nemlig samarbejdet mellem parterne meget nemmere, fordi alle dermed ved, hvad man taler om, og hvad der forventes. Desuden kan standarder bruges som en vejledning til og dokumentation for at overholde kravene, deriblandt de tekniske krav.
Andre standarder er omfattet af kravene i BR18 og de er således obligatoriske at bruge. Det er fx tilfældet med brugen af eurocodes og de tilhørende nationale danske annekser.
Arbejder du med afløb, skal du overholde en række krav til projektering, udførelse, drift og vedligehold af afløbsinstallationer i forhold til bl.a. sikkerhed, sundhed og energiforbrug.
Brandsikkerhed er et vigtigt krav, når det kommer til byggeri. Byggeri skal i henhold til BR 18 have en tilfredsstillende sikkerhed i tilfælde af brand og brandsikkerheden skal opretholdes i hele byggeriets levetid.
Elevatorer skal sikre, at brugerne ved egen hjælp har adgang til bygningens etager. Design, udførelse, drift og vedligehold af elevatorer skal ifølge BR18 ske under hensyn til, at der kan opnås et forsvarligt sikkerhedsniveau.
Bygninger skal ifølge BR18 projekteres, udføres, ombygges og vedligeholdes, så unødvendigt energiforbrug til opvarmning, varmt vand, køling, ventilation og belysning undgås, under hensyn til bygningernes anvendelse og omfang af byggearbejdet.
Projektering, udførelse, drift og vedligehold af konstruktioner og bygningsdele skal ifølge BR18 ske under hensyn til, at der ikke sker skade på personer og bygninger, og at der ikke opstår sundhedsrisici fx på grund af svigt i konstruktionerne.
Når en ny legeplads skal anlægges, eller en gammel skal ses efter i sømmene, er der mange ting at tage højde for. Her spiller standarder en vigtig rolle for at skabe sikre forhold for legen.
Lyd er vigtigt for sundhed og komfort i boliger, og er derfor også en væsentlig faktor ved byggeriets opførelse eller renovering.
Når du laver belysningsplaner, er der en række krav både til belysning på indendørs arbejdspladser og til godt dagslys, du skal tage højde for.
Indeklima spiller en væsentlig rolle for de fleste bygninger. I rum, hvor personer opholder sig i længere tid, skal det ifølge BR18 sikres, at der kan opretholdes et sundheds- og komfortmæssigt tilfredsstillende termisk indeklima i forhold til den tilsigtede brug og aktivitet.
Byggeri skal overholde en række lovkrav til bl.a. vandinstallationer og isolering af tekniske installationer.
Ventilation i bygninger – mekaniske, naturlige og hybride ventilationssystemer, skal være med til at reducere energiforbruget og fremme et godt indeklima.
Standardserien for asset management har gennemgået en større revision for at gøre kravene endnu tydeligere og dermed processerne mere effektive. Det gælder i første omgang både hovedstandarderne ISO 55001 og ISO 55000, og der er flere på vej.
Bæredygtighed skal integreres som en del af strategien, hvis det skal skabe reel værdi for forretningen. Og her er standarden for miljøledelse et anerkendt værktøj, som kan hjælpe virksomheder med at skabe struktur på deres arbejde med den grønne...
Den danske betonstand DS 206 er netop udkommet i en ny udgave, efter den har gennemgået en større revidering. Standarden, der nu tillader nu fire former for cementerstatninger, lemper på kravene til minimum cementindhold samt udvider mulighederne...
EU-Kommissionen og CEN-CENELEC er blevet enige om, at hver national standardiseringsorganisation i Europa skal have et virtuelt læserum. Derfor kan alle interesserede nu frit læse de harmoniserede standarder, som EU-dommen vedrører i sag C-588/21 P.