
Standarder indenfor transport og søfart dækker over alt fra standarder for intelligente transportsystemer, over standarder for lufthavnsudstyr til standarder for containere og veksellad.
Fælles for standarderne indenfor transport og søfart er, at de alle relaterer sig til transportbranchen, som bl.a. dækker over søfart, flytransport, jernbaner og anden gods- og varetransport. Området dækker således både over tekniske standarder såsom klassifikation af brændstof til skibe og servicestandarder for postområdet.
Som en af verdens største søfartsnationer er et af de helt store standardiseringsmæssige fokusområder i Danmark søfart. Branchens interesser varetages i Dansk Standards udvalg for skibs- og marineteknologi. Udvalget er ansvarligt for flere end 300 standarder indenfor design, konstruktionselementer, udstyrsdele, udstyr, metoder og teknologi samt standarder indenfor miljømæssige forhold.
Power-to-X (PtX) er en af de vigtigste teknologier, for at vores samfund kan opnå en grøn omstilling. Danmark har mulighed for at gå forrest i udvikling og eksport af PtX-teknologier, men for at kunne udbrede de nye løsninger og bringe dem på et konkurrencedygtigt niveau, er der behov for standarder.
Standardserien for asset management har gennemgået en større revision for at gøre kravene endnu tydeligere og dermed processerne mere effektive. Det gælder i første omgang både hovedstandarderne ISO 55001 og ISO 55000, og der er flere på vej.
Bæredygtighed skal integreres som en del af strategien, hvis det skal skabe reel værdi for forretningen. Og her er standarden for miljøledelse et anerkendt værktøj, som kan hjælpe virksomheder med at skabe struktur på deres arbejde med den grønne...
Den danske betonstand DS 206 er netop udkommet i en ny udgave, efter den har gennemgået en større revidering. Standarden, der nu tillader nu fire former for cementerstatninger, lemper på kravene til minimum cementindhold samt udvider mulighederne...
EU-Kommissionen og CEN-CENELEC er blevet enige om, at hver national standardiseringsorganisation i Europa skal have et virtuelt læserum. Derfor kan alle interesserede nu frit læse de harmoniserede standarder, som EU-dommen vedrører i sag C-588/21 P.