
Danske life science-virksomheder oplever i disse år et eksportboom som aldrig før med løsninger, der strækker sig fra medicin og hjælpemidler til digitale innovationer. Med en vareeksport på 152 mia. kr. i 2020 og ca. 50.000 arbejdspladser er life science-industrien en dansk styrkeposition, der leverer et stort og vigtigt bidrag til den danske samfundsøkonomi.
Dansk Standard arbejder målrettet for, at Danmark skal sætte sig i førersædet i udformningen af de internationale standarder for sikkerhedskrav, der skaber den bedste patientbehandling og rammevilkår for danske life science-virksomheder indenfor pharma, medtech, medico og biotek.
Life science-industrien står på trods af sin succes overfor en række udfordringer i de kommende år. Det gælder ikke mindst manglen på standarder for bæredygtighed. Da branchen står for mere end 50 pct. af danske hospitalers klimaaftryk, må man forvente, at der i de kommende år vil blive stillet stadig flere krav til leverandørerne og deres produkters bæredygtighed.
Derfor skal der udvikles nye branchespecifikke standarder, der kan være med til at sikre dokumentation for bæredygtighed. Det vil kunne give den danske life science-industri en markant profil i forhold til de nationale målsætninger, men også på det globale marked, hvor presset for mere bæredygtige produkter må forventes at tiltage i de kommende år.
I udvalgene inden for dette område har du mulighed for at præge standarder inden for sundhedsinformatik. Udvalgene arbejder bl.a. med standardisering inden for områder relateret til systemarkitektur til den elektroniske patientjournal, terminologi, informationssikkerhed m.m.
I udvalgene inden for dette område har du mulighed for at præge standarder inden for bioteknologi. Udvalgene interesserer sig fx for prøveudtagning og analysemetoder til biobanker. Der er også mulighed for at følge det internationale arbejde vedr. udviklingen af termer og definitioner, analytiske metoder, bioprocesser m.m.
I udvalgene inden for dette område har du mulighed for at præge standarder inden for pharma. Udvalgene arbejder bl.a. med standardisering inden for elektrisk udstyr til medicinsk anvendelse, kunstig intelligens, in-vitro diagnostisk udstyr m.m.
Standardserien for asset management har gennemgået en større revision for at gøre kravene endnu tydeligere og dermed processerne mere effektive. Det gælder i første omgang både hovedstandarderne ISO 55001 og ISO 55000, og der er flere på vej.
Bæredygtighed skal integreres som en del af strategien, hvis det skal skabe reel værdi for forretningen. Og her er standarden for miljøledelse et anerkendt værktøj, som kan hjælpe virksomheder med at skabe struktur på deres arbejde med den grønne...
Den danske betonstand DS 206 er netop udkommet i en ny udgave, efter den har gennemgået en større revidering. Standarden, der nu tillader nu fire former for cementerstatninger, lemper på kravene til minimum cementindhold samt udvider mulighederne...
EU-Kommissionen og CEN-CENELEC er blevet enige om, at hver national standardiseringsorganisation i Europa skal have et virtuelt læserum. Derfor kan alle interesserede nu frit læse de harmoniserede standarder, som EU-dommen vedrører i sag C-588/21 P.