
Bæredygtighed omfavner mere end blot miljøaspekter som genbrug og affaldshåndtering; det inkluderer også menneskelig trivsel. Ifølge Brundtland-rapporten fra 1987 defineres bæredygtighed som evnen til at opfylde den nuværende generations behov uden at kompromittere fremtidige generationers evne til at opfylde deres behov.
Social bæredygtighed retter fokus mod det menneskelige aspekt som afgørende for et bæredygtigt samfund med vægt på solidaritet, inklusion, tolerance og respekt for forskelligheder.
I dag udgør socialt bæredygtige arbejdspladser en afgørende del af omstillingen mod en mere bæredygtig fremtid. Det indebærer bl.a. at skabe arbejdspladser, der fremmer sundhed, trivsel, mangfoldighed, rekruttering, udvikling og fastholdelse samtidig med at minimere risikoen for mistrivsel, stress og sygefravær.
Dansk Standards udvalg S-803 for socialt bæredygtige arbejdspladser fokuserer på standarder inden for områder, hvor den menneskelige ressource og trivsel er i fokus. Udvalget har dedikerede arbejdsgrupper inden for arbejdsmiljøledelse, HR, ligestilling, diversitet og CSR.
Klik på figuren ovenover, og læs mere om udvalget, arbejdsgrupperne og de tilknyttede standarder.
- Vi er desværre ikke i mål med ligestilling i Danmark. Vi har det meste formelle ligestilling på plads, men kulturelle barrierer står i vejen for et arbejdsmarked fri for diskrimination og forskelsbehandling. Danske virksomheder går derfor desværre glip af væsentligt talent og potentiale for at skabe stærke resultater i organisationen.
- Diversitet, ligestilling, lighed og inklusion skaber robuste virksomheder, tilfredse engagerede medarbejdere og bedre bundlinjer. Tallene taler for sig selv. I de seneste 15-20 år er den gode business case blevet påvist i et utal af analyser og rapporter. Derfor skal virksomheder arbejde strategisk, struktureret og kulturelt med ligestillingsudfordringerne for at skabe de nødvendige forbedringer.
- Arbejdet med ligestilling og diversitet bidrager til at styrke virksomheders succes og bæredygtighed, og DS 5001 er skabt som et fælles værktøj til at skabe de nødvendige forandringer i Danmark, så vi kan komme op i samme liga som vores nordiske naboer. Alle kan i år 2024 bruge standarden frit, som et værktøj til at arbejde strategisk og systematisk med ligestilling og diversitet. Det giver et godt afsæt for en struktureret indsats der på både den korte og lange bane vil gøre en positiv forskel, til glæde og gavn for både den enkelte, organisationerne og vores samfund. Kom med ind i kampen hvor der kun er vindere.
Marianne Egelund Siig er ekspert i ligestilling, diversitet og inklusion, CEO i Mannaz og forperson i DS udvalget HR, ligestilling og diversitet.
Overgangsalder og menstruel sundhed påvirker halvdelen af verdens befolkning, i en eller anden grad, og altså dermed en stor del af arbejdsstyrken. Ny international standard skal hjælpe virksomheder med at komme nogle af udfordringerne man kan opleve i møde, og dermed bidrage til mere socialt bæredygtige arbejdspladser.
Dansk Standards udvalg for socialt bæredygtige arbejdspladser (S-803) bidrager til udviklingen af den nye internationale standard for menstruation, menstruel sundhed og overgangsalder på arbejdspladsen.
Standardserien for asset management har gennemgået en større revision for at gøre kravene endnu tydeligere og dermed processerne mere effektive. Det gælder i første omgang både hovedstandarderne ISO 55001 og ISO 55000, og der er flere på vej.
Bæredygtighed skal integreres som en del af strategien, hvis det skal skabe reel værdi for forretningen. Og her er standarden for miljøledelse et anerkendt værktøj, som kan hjælpe virksomheder med at skabe struktur på deres arbejde med den grønne...
Den danske betonstand DS 206 er netop udkommet i en ny udgave, efter den har gennemgået en større revidering. Standarden, der nu tillader nu fire former for cementerstatninger, lemper på kravene til minimum cementindhold samt udvider mulighederne...
EU-Kommissionen og CEN-CENELEC er blevet enige om, at hver national standardiseringsorganisation i Europa skal have et virtuelt læserum. Derfor kan alle interesserede nu frit læse de harmoniserede standarder, som EU-dommen vedrører i sag C-588/21 P.
Se eller gense dette webinar, hvor du kan høre om erfaringerne med at arbejde med standarden, DS 5001 - ledelsessystem for ligestilling og diversitet. Mere end 20 danske organisationer har været med til at udvikle standarden, og AP Pension er som...
Se eller gense webinaret om udvalget for Socialt bæredygtige arbejdspladser (S-803).
Se eller gense webinaret om ligestilling og diversitet, hvor Dansk Standard sammen med en lang række spændende oplægsholdere fortæller om den nye standard, DS 5001 - Ledelsessystem for ligestilling og diversitet.
Se eller gense webinaret om den nye standard ISO 45003, som giver vejledning til, hvordan din virksomhed kan arbejde proaktivt og systematisk med psykisk arbejdsmiljø.